Στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Κάρολο Γ’,

Με τη στέψη του ηγεμόνα μου, θεώρησα σκόπιμο να σας απευθύνω μια ειλικρινή πρόσκληση να τιμήσετε αυτό το σπουδαίο γεγονός επισκεπτόμενος το ίδιο σας το βασίλειο μέσα στο βασίλειο: τη φυλακή της Αυτού Μεγαλειότητας Μπέλμαρς.

Αναμφίβολα θα θυμάστε τα σοφά λόγια ενός διάσημου θεατρικού συγγραφέα: “Η χάρη του ελέους δεν εκβιάζεται. Πέφτει σαν την απαλή βροχή από τον ουρανό στη γη”.

Α, αλλά τι να ήξερε αυτός ο βάρδος για το έλεος, μπροστά στον απολογισμό της αυγής της ιστορικής σας βασιλείας; Εξάλλου, είναι γνωστό ότι μπορεί κανείς να γνωρίζει πραγματικά το μέτρο μιας κοινωνίας από το πώς μεταχειρίζεται τους φυλακισμένους της, και το βασίλειό σας έχει σίγουρα διαπρέψει από αυτή την άποψη.

Η φυλακή Belmarsh της Αυτού Μεγαλειότητας βρίσκεται στην περίφημη διεύθυνση One Western Way, Λονδίνο, σε μικρή απόσταση από το Old Royal Naval College στο Γκρίνουιτς. Πόσο ευχάριστο πρέπει να είναι να φέρει το όνομά σας ένα τόσο αξιόλογο ίδρυμα!
Εδώ κρατούνται 687 από τους πιστούς υπηκόους σας, υποστηρίζοντας το ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου ως το έθνος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων στη Δυτική Ευρώπη. Όπως δήλωσε πρόσφατα η ευγενής κυβέρνησή σας, το βασίλειό σας υφίσταται επί του παρόντος “τη μεγαλύτερη επέκταση φυλακών εδώ και πάνω από έναν αιώνα”, με τις φιλόδοξες προβλέψεις της να καταγράψουν αύξηση του πληθυσμού των φυλακών από 82.000 σε 106.000 εντός των επόμενων τεσσάρων ετών. Μεγάλη κληρονομιά, πράγματι.
Ως πολιτικός κρατούμενος, κρατούμενος κατά την επιθυμία της Μεγαλειότητάς σας και για λογαριασμό ενός ενοχλημένου ξένου ηγεμόνα, έχω την τιμή να διαμένω εντός των τειχών αυτού του ιδρύματος παγκόσμιας κλάσης. Πραγματικά, το βασίλειό σας δεν έχει όρια.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τις γαστρονομικές απολαύσεις που ετοιμάζονται για τους πιστούς υπηκόους σας με τον γενναιόδωρο προϋπολογισμό των δύο λιρών την ημέρα. Απολαύστε τα αλεσμένα κεφάλια τόνου και τις πανταχού παρούσες ανασυσταθείσες γευστικές δημιουργίες που υποτίθεται ότι προέρχονται από κοτόπουλο. Και μην ανησυχείτε, γιατί σε αντίθεση με λιγότερο σημαντικά ιδρύματα όπως το Αλκατράζ ή το Σαν Κουέντιν, δεν υπάρχει κοινόχρηστο γεύμα σε μια τραπεζαρία. Στο Belmarsh, οι κρατούμενοι τρώνε μόνοι στα κελιά τους, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή θαλπωρή για να απολαύσουν το γεύμα τους.
Πέρα από τις γευστικές απολαύσεις, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Belmarsh παρέχει άφθονες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους υπηκόους σας. Όπως λένε και οι Παροιμίες εδάφιο 22:6: “Δίδαξε σε ένα παιδί τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Ακόμη και όταν γεράσει, δεν θα παρεκκλίνει απ’ αυτόν”. Παρατηρήστε τις μακρόσυρτες ουρές στην θυρίδα των φαρμάκων, όπου οι κρατούμενοι συγκεντρώνουν τις συνταγές τους, όχι για καθημερινή χρήση, αλλά -για την εμπειρία της “μεγάλης εξόδου” που διευρύνει τον ορίζοντα -όλα μαζί.
Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να υποβάλλετε τα σέβη σας στον εκλιπόντα φίλο μου Manoel Santos, έναν ομοφυλόφιλο άνδρα που αντιμετώπιζε την απέλαση στη Βραζιλία του Μπολσονάρου, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του μόλις οκτώ μέτρα από το κελί μου, χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο σχοινί φτιαγμένο από τα σεντόνια του κρεβατιού του. Η εξαίσια φωνή τενόρου που είχε τώρα έχει σιγήσει για πάντα.
Αν επιχειρήσετε να εισχωρήσετε στα βάθη του Belmarsh, θα βρείτε το πιο απομονωμένο μέρος ανάμεσα στους τοίχους του: Η υγειονομική περίθαλψη ή “Hellcare”, όπως την αποκαλούν με αγάπη οι κάτοικοί του. Εδώ, θα θαυμάσετε τους συνετούς κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για την ασφάλεια όλων, όπως η απαγόρευση του σκακιού, ενώ επιτρέπεται το πολύ λιγότερο επικίνδυνο παιχνίδι της ντάμας.
Βαθιά μέσα στο Hellcare βρίσκεται το πιο υπέροχο και αναζωογονητικό μέρος σε όλο το Belmarsh, ή καλύτερα, σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο: η πολύ πετυχημένα ονομαζόμενη Belmarsh End of Life Suite. Αφουγκραστείτε προσεκτικά και ίσως ακούσετε τις κραυγές των κρατουμένων “Αδελφέ, θα πεθάνω εδώ μέσα”, μια απόδειξη της αξίας τόσο της ζωής όσο και του θανάτου μέσα στη φυλακή σας.
Αλλά μη διστάζετε, γιατί υπάρχει ομορφιά που μπορεί να αποκαλυφθεί μέσα σε αυτούς τους τοίχους. Απολαύστε τα γραφικά κοράκια που φωλιάζουν στα συρματοπλέγματα και τους εκατοντάδες πεινασμένους αρουραίους που αποκαλούν το Belmarsh σπίτι τους. Και αν έρθετε την άνοιξη, μπορεί ακόμη και να ρίξετε μια ματιά στα παπάκια που γεννούν οι σκανδαλιάρες αγριόπαπιες μέσα στους χώρους της φυλακής. Αλλά μην καθυστερήσετε, γιατί οι αδηφάγοι αρουραίοι διαβεβαιώνουν πως η ζωή τους θα είναι φευγαλέα.
Σας ικετεύω, Βασιλιά Κάρολε, να επισκεφθείτε τη φυλακή Belmarsh της Αυτού Μεγαλειότητας, γιατί είναι τιμή που αρμόζει σε έναν βασιλιά. Καθώς ξεκινάς τη βασιλεία σου, να θυμάσαι πάντα τα λόγια της Βίβλου του Βασιλιά Τζέιμς: “Μακάριοι οι ελεήμονες, διότι αυτοί θα λάβουν έλεος” (Ματθαίος 5:7). Και μακάρι το έλεος να είναι ο οδηγός του βασιλείου σας, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών του Belmarsh.

Ο πιο πιστός σας υπήκοος,

Τζούλιαν Ασάνζ

Αφήστε μια απάντηση