You are currently viewing Περί κλιματικής αλλαγής

Είπανε:

«Η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες και πρώτα από όλους στο διοξείδιο του άνθρακα»

Είπανε:

«Ένας μόνο δρόμος υπάρχει για να αποφύγουμε την καταστροφή: Να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα»

Πράσινες μπίζνες

Πολυεθνικές και χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί ξεκίνησαν έναν σκληρό αγώνα υπέρ αυτού του ιερού σκοπού. Οι μετοχές τους στα χρηματιστήρια αυξήθηκαν μέχρι και 150% όμως ο εχθρός του πολύ είναι το περισσότερο (Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πράσινης φούσκας, λένε οι πιο «επιφυλακτικοί»). Οι πλέον ευαίσθητες χώρες ξεκίνησαν να επιδοτούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά έλεγαν. Σε χωράφια που πριν καλλιεργούσαν τρόφιμα τώρα σπέρνουν φωτοβολταϊκά. Τα δάση, ο πνεύμονας της γης.. (αυτό παλιά), εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα και έβγαζε η γης το πρώτο της κυκλάμινο… της υλοτομίας, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας της άγριας πανίδας, της αναψυχής, κατακερματίζονται, τιμαριοποιούνται, για να φυτρώσουν ανεμογεννήτριες υπό τις επευφημίες γιάπηδων, νεόκοπων τώρα οικοταλιμπάν, φτηνών στο αλεύρι και ακριβών στα πίτυρα.

Ναι αλλά…

Τι και αν έγκριτοι φορείς και επιστήμονες λένε πως η μεταβολή του κλίματος είναι ένα φυσικό κυκλικό φαινόμενο, που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, πολύ πριν να «ανακαλυφθεί» το ανθρωπογενές CO2!! Μέσα στην φρενίτιδα της πράσινης ανάπτυξης (φράγκα θα βγάλουμε;) δεν υπάρχει χώρος για ψύχραιμη και νηφάλια στάθμιση των γεγονότων. Όποιος τολμά να αμφισβητήσει το κυρίαρχο αφήγημα περί των αιτιών της κλιματικής αλλαγής γίνεται αποσυνάγωγος. Τα παραδοσιακά καύσιμα τίθενται υπό διωγμό, το αέριο ορίζεται ως το ενδιάμεσο καύσιμο παραγωγής ενέργειας μέχρι την τελική επικράτηση των ΑΠΕ. Οι τιμές των καυσίμων χτυπάνε κόκκινο, απολιγνιτοποίηση αφού. Ο τελικός καταναλωτής πληρώνει τη νύφη (μπορεί δεν μπορεί…), κινδυνεύει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας… Όταν σκουραίνουν τα πράγματα δεν έχουμε πρόβλημα, να αγοράσουμε ρεύμα από γείτονες που το παράγουν με τον αποδιοπομπαίο λιγνίτη ή πυρηνικά εργοστάσια…

Και όμως κάτι αλλάζει.

Η Δανία, παύει τις επιχορηγήσεις των ΑΠΕ. Η Γερμανία επίσης και μεταφέρει την ημερομηνία της πλήρους μετάβασης σε ΑΠΕ και επιστρέφει στον λιγνίτη… στη Γαλλία.. το Υπουργείο Άμυνας απαίτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την επέκταση της ακτίνας ασφάλειας των αιολικών από 30 σε 70 χλμ μακριά από τα ραντάρ για αποφυγή παρεμβολών.

Ίσως γιατί οι ΑΠΕ δεν είναι αξιόπιστες:

Σε ετήσια βάση αποδίδουν το 30% περίπου της ονομαστικής τους απόδοσης.

Ίσως γιατί ρυπαίνουν σημαντικά:

Η διάρκεια ζωής μια ανεμογεννήτριας υπολογίζεται στα 25-30 έτη. Η απομάκρυνση από τον χώρο είναι πολύ ακριβή. Η λύση που συνήθως υιοθετείται είναι ο επί τόπου ενταφιασμός τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ρύπανση του περιβάλλοντος. (Μία μικρομεσαία ανεμογεννήτρια περιέχει περί τα πεντακόσια κιλά σπάνιων γαιών).

Ίσως γιατί είναι παράλογο:

Τα δάση κατακρατούν μεγάλες ποσότητες CO2. Οδηγεί σε αδιέξοδο η καταστροφή των δασών για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες με στόχο την μείωση του CO2.

Το ερώτημα:

Για να κατασκευαστεί μια ανεμογεννήτρια χρειάζονται μεγάλες ποσότητες μετάλλων, πλαστικού, σπάνιων γαιών (για τους μαγνήτες). Απαιτούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας (έκλυση CO2) για την παραγωγή τους. Μένει να συνυπολογιστούν τα έργα υποδομής και στο τέλος της απόσυρσης (αν γίνει) και ότι θα αφήσουν πίσω τους. Αν ισχύει το «σκέψου παγκόσμια», γεννιέται το ερώτημα: με αυτές τις προϋποθέσεις πόσο πράσινη είναι η ενέργεια που θα μας δώσουν;

Με τα αστεροσκοπεία ή την Γκρέτα?

Η κλιματική αλλαγή, ανθρωπογενής ή όχι, είναι εδώ και παράγει αποτελέσματα. Οι κλασικές πηγές παραγωγής ενέργειας, έτσι και αλλιώς, είναι πεπερασμένες και σύντομα θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές. Οι ΑΠΕ με την υπάρχουσα τεχνολογία (στις μπαταρίες) δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στο ρόλο που καλούνται να παίξουν. Μπορούν όμως να γίνουν ένα σημαντικό τμήμα (καιρού επιτρέποντος, ήλιος και αέρας) στον συνδυασμό του ενεργειακού μίγματος, μέχρι την τελική εκπλήρωση του στόχου για παραγωγή ενέργειας που θα ονομάζεται και θα είναι πράσινη. Έως τότε ο κύκλος, παραγωγή – χωροθέτηση – εγκατάσταση – λειτουργία – απόσυρση, των ΑΠΕ, θα πρέπει να τεθεί κάτω από αυστηρούς κανόνες και ελέγχους για την εφαρμογή τους ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και όχι στις ανάγκες της «πράσινης βιομηχανίας».

Υπενθυμίζουμε :

Την Παρασκευή 11/2/2022 στις 11 το πρωί στο RadioDrapetis θα μιλήσουμε για ανεμογεννήτριες. Μαζί μας θα είναι ο Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος, προϊστάμενος ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλβης

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Αφήστε μια απάντηση