You are currently viewing Ουκρανία: το μεγάλο φαγοπότι
Η συμφωνία: αρχίζει το πλιάτσικο με κάθε επισημότητα

 

Στις 8 Μαΐου, η κυβέρνηση των πραξικοπηματοποιών του Κιέβου και η αμερικανική BlackRock Financial Market Advisory υπέγραψαν τη συμφωνία για το “Ταμείο Ανάπτυξης της Ουκρανίας”. Τυπικά, θα έπρεπε να είναι μια συμφωνία που στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της Ουκρανίας, όπως για παράδειγμα τις υποδομές, την ενέργεια και τη γεωργία. Στην πραγματικότητα όμως, έχει ανοίξει ο δρόμος για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ουκρανικού κράτους, ξεκινώντας από την πολύτιμη “μαύρη γη” και το ηλεκτρικό δίκτυο. Από την πλευρά του Κιέβου, μια τέτοια συμφωνία θα σήμαινε την αποπληρωμή των τεράστιων χρεών που έχει συνάψει με τους δυτικούς πιστωτές, ιδίως για προμήθειες όπλων και οικονομική “βοήθεια”.

Βέβαια, το μεγάλο φαγοπότι σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας είχε ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο πραξικοπηματία, Πέτρο Ποροσένκο και τώρα, η συμφωνία ήρθε απλώς να επισημοποιήσει και να διευρύνει την υπάρχουσα κατάσταση. Πλέον άμεσα ή έμμεσα, στον κατάλογο των ουκρανικών περιουσιακών στοιχείων της BlackRock περιλαμβάνονται τίτλοι εταιρειών όπως η Metinvest, DTEK (ενέργεια), PrJSC MHP (γεωργία), Naftogaz, Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι, Ukravtodor, Ukrenergo. Σύμφωνα με την LandMatrix, από τον Μάιο του 2022, 170.000.000 στρέματα γεωργικής γης (από τα 400.000.000 στρέμματα που είχαν οριστεί στην τράπεζα γης) ανήκαν ήδη στις Cargill, Dupont και Monsanto.

Η BlackRock

Με την αξία της BlackRock να αποτιμάται τον Ιανουάριο του 2022 σε κάτι λιγότερο από εννέα τρισεκατομύρια δολάρια, δηλαδή περίπου όσο το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί, θωρείται το μεγαλύτερο ταμείο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Είναι μέτοχος όλων των μεγάλων χρηματοπιστωτικών και φαρμακευτικών εταιρειών, των στρατιωτικο-βιομηχανικών κολοσσών και των μέσων ενημέρωσης, καθώς και χορηγός της Παγκόσμιας Τράπεζας- διαχειρίζεται επίσης όλα τα προγράμματα του Ομοσπονδιακού Συστήματος Αποθεματικού των ΗΠΑ, για την αγορά εταιρικών ομολόγων. Είναι λοιπόν αναμενόμενο, αυτή η τεράστια οικονομική αξία της εταιρείας να μεταφράζεται και σε αντίστοιχη πολιτική επιρροή.

Πολύ συχνά, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της BlackRock μεταπηδούν στον Λευκό Οίκο- στην κυβέρνηση Μπάιντεν καταγράφονται τρεις: ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo, ο Eric van Nostrand και ο Mike Pyle, ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της αντιπροέδρου Kamala Harris. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, ο Μπράιαν Ντιζ ήταν διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Ο Τόμας Ντόνιλον, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης της BlackRock, ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο αδελφός του Μάικ ήταν επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της προεδρικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, και στη συνέχεια διορίστηκε ανώτερος σύμβουλος στην κυβέρνησή του.

Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της εταιρείας υπάρχουν επίσης και αρκετοί πρώην αξιωματικοί της CIA ενώ η ίδια η εταιρεία χρηματοδοτεί το επενδυτικό ταμείο “In-Q-Tel” της CIA.

Η συμφωνία

Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και BlackRock ξεκίνησαν (τουλάχιστον επίσημα) το φθινόπωρο του 2022, με αποκορύφωμα την επισημοποίηση της συμφωνίας τον περασμένο Μάιο. Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι η αμερικανική εταιρεία θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων κεφαλαίων “διεθνούς βοήθειας”. Στην πραγματικότητα, αρκετές στρατηγικές ουκρανικές εταιρείες, ακόμη και “εθνικοποιημένες”, βρίσκονται πλέον υπό υπερεθνικό έλεγχο. Η BlackRock θα διαχειρίζεται το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας, το οποίο, σύμφωνα με το πραξοκοπηματικό Υπουργείο Οικονομικών, ανερχόταν στα τέλη Μαρτίου σε 132 δισ. δολάρια ή στο 89% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Vladimir Vasil’ev, αξιωματούχος του Ινστιτούτου ΗΠΑ-Καναδά, δήλωσε στη Izvestija ότι είναι πολύ πιθανό η Ουάσινγκτον να προετοιμάζεται για τη χρεοκοπία της Ουκρανίας: σε αυτή την περίπτωση, η συμμετοχή της BlackRock για “το ζήτημα της εξυπηρέτησης του χρέους και της διαχείρισης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων” θα φαινόταν λογική. Ουκρανικές πηγές εικάζουν ότι στη συμφωνία εμπλέκονται διάφορα πρόσωπα που κατηγορούνται για διαφθορά: μεταξύ των οποίων η πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Valerija Gontareva, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Natal’ja Jaresko (Αμερικανός πολίτης), και ο δισεκατομμυριούχος Viktor Pinchuk.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο Andrej Kuzmak στη Izvestija, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Forbes, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος ο αρχηγός του πραξικοπήματος, Vladimir Zelensky, θα υπερδιπλασιάσει την περιουσία του το 2022: από 650 εκατομμύρια σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η κατάληξη

Η κατάσταση όπως εκτυλίσσεται τώρα στην Ουκρανία των πραξικοπηματιών, υπενθυμίζει ο ερευνητής Αλεξάντρ Ντούντσακ, δεν είναι καινούργια: το Κίεβο δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του, αλλά οι δυτικοί “εταίροι” μπορούν να αποζημιωθούν με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ή γης- δεν είναι κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά: “το 2010, το Βερολίνο πίεζε την Αθήνα να αρχίσει να πουλάει κρατική περιουσία και ακατοίκητα νησιά για να καλύψει τα χρέη της χώρας. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που ανησυχεί την ηγεσία των πραξικοπηματοποιών ναζί“. Ο Kuzmak υπενθυμίζει επίσης τις περιπτώσεις της Αργεντινής, του Ισημερινού ή του Μεξικού: στην τελευταία περίπτωση, η BlackRock απέκτησε τη διαχείριση ολόκληρου του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Το χρέος

Στο Forbes.ru, η Ekaterina Khabidulina επισημαίνει ότι στη δημιουργία του λεγόμενου “Ukraine Development Fund”, εκτός από την BlackRock, συμμετέχει και η JPMorgan Chase. Οι επενδύσεις που θα προσελκύσει το Ταμείο -τουλάχιστον αυτές που μπορεί να παραμείνουν διαθέσιμες αφού πρώτα γεμίσουν τις τσέπες των μεγάλων και μικρών πραξικοπηματιών- θα πρέπει να χρησιμεύσουν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο τέλος της σύγκρουσης: τον περασμένο Μάρτιο, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε την ανάγκη για 411 δισεκατομμύρια δολάρια- αλλά, από τότε, η καταστροφή του πολέμου έχει αυξηθεί και κανείς δεν γνωρίζει πόσο ακόμα θα μπορούσε να αυξηθεί.

Όχι μόνο η BlackRock,

Ταμεία όπως η Blackrock ή η Franklin Templeton, λέει στο Life.ru ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Aleksandr Rodžers, είναι οι λεγόμενοι “γύπες”, που ειδικεύονται στην αγορά περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλές τιμές, ιδίως μετά από πτωχεύσεις, αφερεγγυότητες κ.λπ. που τα απαξιώνουν. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, μετά το πραξικόπημα και τα επακόλουθα γεγονότα, τα απομεινάρια των ουκρανικών επιχειρήσεων και της γης θα παρθούν σχεδόν δωρεάν, και στην συνέχεια θα μεταπωληθούν: “Το αντιλαμβάνεται αυτό ο Ζελένσκι; Νομίζω πως ναι. Αλλά δεν τον νοιάζει, θα λάβει τη μίζα του από τη συναλλαγή και θα τη μεταφέρει σε βρετανικό υπεράκτιο λογαριασμό“.

Οι γύπες

Η Ουκρανία είναι χρεωμένη ως το λαιμό. Πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια και για να το κάνει αυτό ξεπουλάει τους σημαντικότερους πόρους της στους δυτικούς “εταίρους” της- με άλλα λόγια, πρόκειται για μια “επιστροφή χρέους σε είδος”. Αυτές οι εταιρείες προσδοκούν αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Ωστόσο, παρόλο που σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξάνονται, αυτές οι προσδοκίες των Αμερικανικών και όχι μόνο, επιχειρήσεων, κινδυνεύουν να διαψευστούν, επειδή κανείς δεν γνωρίζει τα όρια της ρωσικής ειδικής επιχείρησης”.

Όλοι οι “σύμμαχοι”, είτε πρόκειται για την ΕΕ, είτε για τις ΗΠΑ, απλώς προσπαθούν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από την καταρρέουσα ουκρανική σιταποθήκη, και τα σχέδιά τους δεν περιλαμβάνουν “τη διατήρηση της Ουκρανίας ως κράτος”. Ενδιαφέρονται για την Ουκρανία μόνο από την άποψη των τεράστιων φυσικών πόρων της, από το ουράνιο μέχρι το εύφορο μαύρο έδαφος. Οι υποσχέσεις τους πως θα φέρουν τη χώρα “στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το γνωστό καρότο μπροστά από τον γάιδαρο. Γι’ αυτούς ο χρόνος είναι πολύτιμος, γιατί πολύ σύντομα μπορεί να μην πάρουν τίποτα.

Αφήστε μια απάντηση