You are currently viewing Ο Assange μπορεί να ασκήσει έφεση.

Για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια οι ΗΠΑ καταδιώκουν τον Τζούλιαν Ασάνζ. Τον κυνήγούν σαν το νούμερο ένα δημόσιο κίνδυνο. Το έγκλημά του; Τόλμησε να δημοσιοποιήσει, ξεκινώντας από το 2010, 700.000 περίπου εμπιστευτικά έγγραφα που αποκάλλυπταν ανατριχιαστικά εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Τώρα ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει στη διάθεσή του ένα τελευταίο χαρτί να παίξει για να αποφύγει την εξαιρετικά αμφισβητούμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έδωσε την Τρίτη 26 Μαρτίου, το πράσινο φως στην αίτηση υπεράσπισης του Αυστραλού δημοσιογράφου και ιδρυτή του WikiLeaks, η οποία απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό, για μια περαιτέρω προσφυγή ενώπιον των βρετανικών δικαστηρίων κατά της παράδοσής του στις αμερικανικές αρχές.

Οι δικαστές δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, Victoria Sharp και Adam Johnson, όρισαν τη νέα έφεση για τις 20 Μαΐου, κρίνοντας ότι τα επιχειρήματα της υπεράσπισης σχετικά με τους φόβους για τη ζωή του Assange δεν ήταν αβάσιμα.

Στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου χρειάστηκε πάνω από ένας μήνας για να ξιολογήσουν τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του Assange στην διήμερη ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Τα επιχειρήματα των δικηγόρων του Assange επικεντρώθηκαν κυρίως στην βάση της “δίωξης εναντίον της νόμιμης δραστηριότητας του δημοσιογραφικού έργου” και τον κίνδυνο αποκλεισμού των δικαιωμάτων του δημοσιογράφου ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης. Με τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι ΗΠΑ μπορούν να τον καταδικάσουν σε 175 χρόνια φυλάκισης, καθώς κατά την γνώμη τους έχει υπερβεί τα όρια της δημοσιογραφικής δράσης (προφανώς εκείνης που έχει κατάντησε να αντιγράφει τα δελτία τύπου της εξουσίας τους).

Επί της ουσίας , το Δικαστήριο του Λονδίνου ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παράσχει εντός τριών εβδομάδων, αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι ο Ασάνζ, σε περίπτωση έκδοσής του, θα μπορεί να επικαλεστεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ (που προστατεύει την ελευθερία του λόγου), ότι δεν θα κακοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δίκης του (και μετά από αυτήν) λόγω της εθνικότητάς του και ότι θα του παρασχεθούν οι ίδιες προστασίες της Πρώτης Τροπολογίας που προβλέπονται για τους πολίτες των ΗΠΑ.

Ακούγεται τρελό ακόμη και να το αναφέρουμε, αλλά το τελευταίο αίτημα του Δικαστηρίου είναι η εξαίρεση της θανατικής ποινής. Φυσικά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να δώσει αυτές τις προφορικές (και τεκμηριωμένες βεβαίως) “εγγυήσεις” και στην συνέχεια, αφού ο Asasnge πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ να τις αναθεωρίσουν ή και να τις “ξεχάσουν”. Ποιός θα τους ζητήσει το λόγο;

Τουλάχιστον, η έκδοσή του δεν πρόκειται να γίνει προς το παρόν.

Αφήστε μια απάντηση