You are currently viewing ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ

Η θαλάσσια επιχείρηση δεν θα παρακάμψει τα ισραηλινά εμπόδια, παρόλο που αυξάνεται η απελπισία των Παλαιστινίων λόγω έλλειψης τροφίμων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχεται σφυροκόπημα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Αν και δεν έχει αντίπαλο, σχεδόν 400.000 ψηφοφόροι των προκριματικών σε πολλές πολιτείες τον εγκατέλειψαν, επιλέγοντας αντ’ αυτού το “uncommitted”.

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε στην κρίσιμη πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι έκαναν δήλωση κατά της υποστήριξης του Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας. Στις επόμενες προκριματικές εκλογές, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους- μόνο στη Μινεσότα, το 20% των ψηφοφόρων δήλωσαν uncommitted

Πολλοί Δημοκρατικοί αποδοκιμάζουν αυτόν τον πόλεμο και τον πρόεδρο που τον υποστηρίζει. Σε ολόκληρη τη χώρα, το 57% των Αμερικανών είναι δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς του Μπάιντεν στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και το 67% επιθυμεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το 52% λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ μέχρι να σταματήσουν οι τρέχουσες εχθροπραξίες- μεταξύ εκείνων που ψήφισαν τον Μπάιντεν το 2020, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 62%. Ακόμη και η πλειοψηφία των Αμερικανών Εβραίων (50%) τάσσεται υπέρ μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ο Μπάιντεν πληρώνει ήδη το τίμημα για το γεγονός ότι δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τη βάση των Δημοκρατικών. Πρέπει να κάνει κάτι, και γρήγορα – διαφορετικά, αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα. Έτσι ξεκινούν τα κινήματα και καταρρέουν οι σίγουρες υποψηφιότητες.

Οι καθημερινές διαβεβαιώσεις του προέδρου και των ανώτερων αξιωματούχων ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων δεν είναι πλέον αξιόπιστες. Ο όρκος του Μπάιντεν να πραγματοποιήσει μια συνάντηση “έλα στον Ιησού” με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου ακούγεται κενός. Οι αναφορές ότι ο Μπάιντεν είναι όλο και πιο εξοργισμένος με τον Νετανιάχου μοιάζουν περισσότερο με θεατρινισμούς παρά με ουσία.

Ο Μπάιντεν έχει στη διάθεσή του εργαλεία για να συμμορφώσει το Ισραήλ, όπως η διακοπή εξαγωγών όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα μπορούσε να απαιτήσει άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να υποστηρίξει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά αρνείται να το πράξει, ενώ παράλληλα καυχιέται: “Δεν πιστεύω ότι πρέπει να είσαι Εβραίος για να είσαι Σιωνιστής, και εγώ είμαι Σιωνιστής”.

Για να αντιμετωπίσει την δυσφορία των ψηφοφόρων, ο πρόεδρος εμφάνισε πρόσφατα ένα ακόμη κατάπλασμα που παριστάνει τη θεραπεία για τον καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια “αποστολή έκτακτης ανάγκης” για την κατασκευή μιας προβλήτας στην ακτή της Γάζας, η οποία θα “επιτρέψει μια μαζική αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα κάθε μέρα”. Οι Δημοκρατικοί στο ακροατήριο σηκώθηκαν όρθιοι και ζητωκραύγασαν σαν να επρόκειτο για μια θαυματουργή λύση για την παγκόσμια πείνα.

Αναποτελεσματικό μέτρο

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπάιντεν καλωσόρισε τις οικογένειες των ισραηλινών ομήρων στο θεωρείο των επισκεπτών. Αλλά απουσίαζαν επιδεικτικά οι οικογένειες από τη Γάζα, των οποίων οι αγαπημένοι πέθαναν ή υπέφεραν κάτω από την πολιορκία και τους βομβαρδισμούς για περισσότερους από πέντε μήνες.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “ηγούνται των διεθνών προσπαθειών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα”. Αφού το Ισραήλ άνοιξε πυρ εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής βοήθειας στην πόλη της Γάζας στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ΗΠΑ άρχισαν να ρίχνουν από αέρος πακέτα βοήθειας στο πολιορκημένο έδαφος, αλλά πολλοί παρατηρητές έχουν καταγγείλει το μέτρο αυτό ως αναποτελεσματικό. Μια μόνο αεροπορική ρίψη παρήγαγε 38.000 ατομικά γεύματα, μια πενιχρή ποσότητα για περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που πεινούν.

Το κύριο εμπόδιο για τη βοήθεια είναι ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος αρνείται συστηματικά να επιτρέψει την είσοδο των φορτηγών που περιμένουν στην Αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης της Ράφα. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, για να εκδικηθεί ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας. Αυτό χρησιμεύει επίσης ως χρήσιμο πολιτικό εργαλείο για την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ: δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των Ισραηλινών υποστηρίζουν την άρνηση παροχής τροφίμων στη Γάζα.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, για να εκδικηθεί ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας.

Το σχέδιο του Μπάιντεν για τον θαλάσσιο διάδρομο δεν θα παρακάμψει τα ισραηλινά εμπόδια, με τον Λευκό Οίκο να σημειώνει ότι οι Ισραηλινοί “έχουν συνεργαστεί πολύ στενά με τους Κύπριους εδώ και μήνες για τη δημιουργία του μηχανισμού στο λιμάνι της Λάρνακας που θα είναι απαραίτητος”. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα επιθεωρούν το φορτίο στο κυπριακό λιμάνι πριν αυτό μεταφερθεί στη Γάζα.

Στη Γάζα, το φορτίο θα εκφορτωθεί σε προβλήτα που έχει κατασκευάσει ο αμερικανικός στρατός. Στη συνέχεια θα παραδοθεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για διανομή στους πεινασμένους Παλαιστίνιους. Αλλά ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ελέγχει την ακτογραμμή της Γάζας, θα μπορούσε και πάλι να παρέμβει σε αυτό το σημείο.

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε έναν αξιωματούχο του Πενταγώνου πώς οι ΗΠΑ μπορούν να εγγυηθούν ότι το Ισραήλ δεν θα σαμποτάρει το σχέδιο βοήθειας, εκείνος απάντησε: “Επικεντρωνόμαστε στην παράδοση της βοήθειας. Δεν πρόκειται να μιλήσω εκ μέρους των Ισραηλινών”. Δεν ήταν και η πιο καθησυχαστική απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερήσια διανομή μέσω της θαλάσσιας οδού θα έφτανε περίπου τα 200 φορτηγά βοήθειας, δηλαδή λιγότερο από το μισό της αναγκαίας ποσότητας- πριν από τον πόλεμο, ο πληθυσμός της Γάζας λάμβανε περίπου 500 φορτηγά την ημέρα. Αν και αναμένονται δεκάδες επιπλέον φορτηγά βοήθειας μέσω Ιορδανίας και Αιγύπτου, το σύνολο θα εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών της Γάζας σε βοήθεια.

Τακτική καθυστερήσεων

Το αμερικανικό σχέδιο έχει επικριθεί έντονα ως ανεπαρκές, με τη Melanie Ward, επικεφαλής της Ιατρικής Βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, να δηλώνει στο Al Jazeera: “Οι εναέριες ρίψεις, οι προσωρινοί θαλάσσιοι λιμένες και τα παρόμοια δεν είναι ρεαλιστικές ή μόνιμες λύσεις για να αποτραπεί η διαφαινόμενη πείνα και να διατηρηθεί η ζωή στη Γάζα … Μόνο μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα μας επιτρέψει να παράσχουμε τη μαζική ανθρωπιστική βοήθεια που απαιτείται”.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε άμεση κατάπαυση του πυρός εδώ και εβδομάδες, χωρίς κάτι τέτοιο να είναι ορατό. Τελευταία, τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Χαμάς, λέγοντας ότι το πλαίσιο για μια συμφωνία υπάρχει, ενώ η παλαιστινιακή ομάδα είναι το μοναδικό εμπόδιο. Η Χαμάς επιδιώκει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι “πρέπει να επιτραπεί στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά το συντομότερο δυνατό”, αλλά το Ισραήλ αρνείται να το επιτρέψει. Ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε την περασμένη εβδομάδα την αναβολή της επιστροφής τους, λέγοντας: “Για να μεταφερθούν οι άνθρωποι στο βορρά … πρέπει εκεί να υπάρχει αξιόπιστη ανθρωπιστική βοήθεια”.

Αυτό βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Αυτοί που έφυγαν από το βορρά πεινάνε τώρα στο νότο. Αν είναι να λιμοκτονήσουν, θα προτιμούσαν να το κάνουν στα σπίτια τους, παρά σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές.

Επιπλέον, η απόφαση για την επιστροφή δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από τις ΗΠΑ. Θα πρέπει να είναι στα χέρια των ίδιων των εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Ο όρος των ΗΠΑ είναι μια τακτική καθυστέρησης, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να πει ότι υποστηρίζει την επιστροφή τους, όχι όμως τώρα. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνεχίζουν να μετατοπίζουν το ενδιαφέρον στη Χαμάς, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο ηγέτης της οργάνωσης “έχει καλέσει σε βία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί κάλλιστα να προσπαθήσει να κάνει. Και είναι πάντα μια ασταθής περίοδος”. Και όμως, το Ισραήλ υποκινεί τη βία επιτρέποντας σε εποίκους να εισέρχονται στο συγκρότημα του τζαμιού αλ Άκσα και να προσεύχονται για την καταστροφή του και την οικοδόμηση ενός τρίτου Ναού, ενώ η ισραηλινή αστυνομία χτυπάει Παλαιστίνιους πιστούς.

Ο Μπάιντεν απέτυχε σε κάθε βήμα κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου να υλοποιήσει τους δηλωμένους στόχους του, δηλαδή την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα τον καταστήσουν υπόλογο την ημέρα των εκλογών.

Richard Silverstein

Αφήστε μια απάντηση