You are currently viewing Miss Holland 2023 και η προπαγάνδα των διαγωνισμών
Created with GIMP
Όπως φαίνεται, τον διαγωνισμό Μις Ολλανδία κέρδισε μια 22χρονη τρανσέξουαλ. Παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί, όπως η Eurovision, το Sanremo κ.λπ., αποτελούν εδώ και καιρό απλές εκδηλώσεις της εκάστοτε ηγεμονικής προπαγάνδας, και επομένως είναι αφελές να ελπίζουμε ότι θα βρούμε κάτι αξιόλογο σε αυτούς, ωστόσο, ίσως είναι χρήσιμο να πάρουμε ως αφορμή αυτό το γεγονός (το νιοστό), για κάποιες γενικότερες παρατηρήσεις. (Andrea Zhok)

Miss Olanda 2023 e le kermesse della propaganda


 

από τον Andrea Zhok.

Οι ιστορικές φάσεις αποπροσανατολισμού, εκφυλισμού των κανονιστικών και εξουσιαστικών δομών σε μια κοινωνία δεν είναι κάτι καινούργιο.

Η ιστορία θυμάται αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, που συχνά αφορούν πλούσιες εξουσιαστικές κοινωνίες, οι οποίες, έχοντας χάσει κάθε επαφή με τη σκληρότητα της πραγματικότητας και με τη συγκεκριμένη ποικιλία του φυσιολογικού και του ανθρώπινου, δρομολογούν μια εκφυλιστική διαδικασία, κατά την οποία καταλύονται τα παραδείγματα του δίκαιου και του άδικου, του φυσικού και του αφύσικου, του αποδεκτού και του απαράδεκτου.

Εμείς οι Δυτικοί του 20ου-21ου αιώνα έχουμε “το προνόμιο” να ζούμε σε μια τέτοια περίοδο, και μάλιστα ίσως την πιο ριζοσπαστική που έχει γνωρίσει το ανθρώπινο είδος.

Με βάση μια ερμηνεία του φιλελεύθερου παραδείγματος, σήμερα η μορφή που παίρνει η αιτιολόγηση μιας πράξης δεν είναι “γιατί να το κάνει κανείς;” αλλά “γιατί να μην το κάνει κανείς;”.

Τώρα, η ανάθεση του βάρους της απόδειξης στην απαγόρευση θα μπορούσε από μόνη της να είναι μια καλή φιλελεύθερη ιδέα, την ίδια στιγμή που όλες οι μορφές επιχειρηματολογικής ορθότητας, όλες οι μορφές απόδειξης, όλες οι επικλήσεις σε αποδείξεις ή στην κοινή λογική έχουν χάσει τη δύναμή τους.

Και έτσι το ερώτημα “γιατί να μην το κάνει κανείς;” σε μια πραγματικότητα όπου κανένα επιχείρημα δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει σταθερή πεποίθηση, μεταφράζεται σίγουρα σε: “Ισχύουν τα πάντα”.

Η επιστηµονική υποβάθµιση- η απαξίωση της επιστηµονικής πρακτικής (που περιορίζεται σε µισθοφορική τεχνική παραγωγή)- η δυσπιστία απέναντι σε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία – που πλέον κατασκευάζονται ελεύθερα από υπολογιστή- η απαξίωση της συσσωρευµένης εµπειρίας (που συµβαδίζει µε την απαξίωση της ωριµότητας)- η επικράτηση µιας κουλτούρας της εικόνας αποκοµµένης από την αρχή της πραγµατικότητας, η απώλεια του κύρους των “διανοουμένων”, αρχής γενομένης από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι θεωρούνται όλο και περισσότερο ως περιθωριακά πιόνια στη διάθεση του πλειοδότη- η προχωρημένη εκκοσμίκευση, η οποία έχει καταργήσει την ίδια την ιδέα ότι υπάρχουν αδιαπραγμάτευτες αρχές- όλες αυτές οι διαδικασίες έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία, όσο παράλογη, αντιφατική, ανούσια, δυσλειτουργική και άρρωστη κι αν είναι μια θέση, δεν μπορεί να καταρριφθεί με επιχειρήματα.

Ο Ντοστογιέφσκι είπε ότι “αν ο Θεός δεν υπάρχει, όλα επιτρέπονται”.

Πολλοί -συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος- έχουν εδώ και καιρό παρασυρθεί στην ιδέα ότι, τελικά, δεν είναι απαραίτητο να ενταχθεί κάθε αξίωση και κάθε εξουσία στην ιδέα του Θεού. Και κατ’ αρχήν αυτό είναι σίγουρα αλήθεια. Όπως, εξάλλου, έχουν παραδεχτεί ακόμη και μεγάλοι θεολόγοι, μπορεί να υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς την Αλήθεια. Και υπό το πρίσμα μιας ιστορίας στην οποία το όνομα του Θεού έχει όχι σπάνια χρησιμοποιηθεί απλώς για την προστασία της συγκροτημένης εξουσίας ή της ένοπλης προκατάληψης, η φιλοσοφική λογική έχει αναζητήσει (μερικές φορές ακόμη και με επιτυχία) στέρεες κοσμικές προσβάσεις στην Αλήθεια.

Αλλά το ρολόι της ιστορίας ξεπερνά, αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει, εκείνο το παράθυρο ευκαιρίας κατά το οποίο η ευέλικτη λογική, προσεκτική στην εξωτερική και εσωτερική εμπειρία, θα μπορούσε να γίνει επαρκές υποκατάστατο ή συμπλήρωμα της κάθετης προσφυγής στο θείο, στην Αποκάλυψη, σε μια διεκδικητική ηθική αυθεντία.

Η διάλυση κάθε κοινωνικής κανονιστικότητας έφερε μαζί της και το βάρος των επιχειρημάτων, των λέξεων, των ενδείξεων, της εμπειρίας, αφήνοντας τη λογική χωρίς βάρος, ανίσχυρη.

Και λοιπόν; Τι μας περιμένει; Πιστεύω ότι αυτό που μας περιμένει είναι τελικά πολύ απλό. Έχοντας χάσει αυτή την ευκαιρία, έχοντας κλείσει αυτό το παράθυρο, για άλλη μια φορά ο κύκλος της ιστορίας θα κλείσει.

Οι αποπροσανατολισμένες και απονευρωμένες κοινωνίες καταρρέουν εκ των έσω, αφήνοντας χώρο – σε μια μορφή σκληρού κοινωνικού εξελικτισμού – για κοινωνίες και κοινότητες στις οποίες υπάρχουν σαφείς διακρίσεις μεταξύ του δίκαιου και του άδικου, του φυσικού και του αφύσικου, του αποδεκτού και του απαράδεκτου, του ιερού και του διαπραγματεύσιμου.

Και εμείς, αν δούμε εκείνη τη μέρα, θα μπορούμε ακόμα να διαμαρτυρόμαστε για το πόσο χοντροκομμένες, πρόχειρες και αναίσθητες θα ακούγονται αυτές οι νέες (και παλιές) αντιδράσεις.

Ωστόσο, αύριο όπως και χθες, απολύτως όλα είναι και θα είναι προτιμότερα για την ανθρωπότητα από το χάος, από την έλλειψη νοήματος- και ελλείψει πιο εύστοχων λύσεων, οι αυταρχικές, δογματικές, βίαιες λύσεις θα είναι μια χαρά.

Αφήστε μια απάντηση